Al meer dan 375 jaar
topgastronomie
aan rivier de Amstel
Het was 1647 toen de houten boerderij uit 1594 werd geamoveerd en als één van de eerste opstallen in de zo genaamde “Buurt Over Ouderkerk” hier aan de Amstel in gebruik werd genomen als uitspanning onder de naam ‘Paardenburg’. In 1693 werd het optrekje gekocht door Pieter Meffert die er grootse plannen mee had. Door het steeds drukker geworden transport per koets, kar, schip en paard langs de Amstel, mikte hij op de verdere ontwikkeling van deze locatie. Een schot in de roos, zo blijkt. In 1702 was hij in staat dit huidige stenen pand te laten bouwen en het de officiële functie van “Herberg” gaf. Het was het begin van de rijke geschiedenis van één van Nederlands mooiste en beroemdste horecabedrijven waar door de eeuwen heen nog vele uitbaters zouden volgen.
Naast de Passerende reizigers was Paardenburg tevens een populaire plek voor notabelen en het plaatselijk verenigingsleven. Het bestuur van Middenpolder vergaderingen hier eind 19e eeuw regelmatig. Niet verwonderlijk aangezien één van de bestuursleden eigenaar was van het pand dat hij in 1846 had gekocht voor een bedrag van 3800 guldens. We weten ook dat de Hollandse Maatschappij van Landbouw hier in 1855 vergaderden, de notulen en rekening van dit samenzijn is te vinden in het stadsarchief. 5 jaar later organiseerde deze Maatschappij, hier op de Amstelzijde, een harddraverij met een feestelijke afsluiting in Paardenburg. Het werd een jaarlijks terugkerend evenement waarbij er traditiegetrouw zelfs werd afgesloten met vuurwerk! Paardenburg diende in die tijd ook als toneel voor politieke onrust bij ambtelijke vergaderingen die binnen plaats plaatsvonden. Buiten verzamelde zich dan tegenstanders uit protest tegen bijvoorbeeld een annexatie van een aantal grondgebieden bij Ouderkerk.
Rondom Paardenburg is er onlangs veel geïnvesteerd in parkeermogelijkheden voor de groten getale gasten maar in aktes van 1801 zijn deze faciliteiten ook al aan de orde. Hieruit blijkt dat het naastgelegen koetshuis (huidige restaurant India Port) met stallen plaats bood aan ten minste 18 paarden, drie rijtuigen en de aanwezigheid van een smit. Tevens lag er een stuk land 2,5 hectare (de huidige parkeerterreinen) waar gasten van paardenburg hun paard kon laten grazen en rusten. Veel voorbijkomende ruiters en koetsiers hadden in deze wijde ‘ruilpaarden’ gereed staan om hun reis na een korte stop direct weer met verse paardenkrachten te kunnen vervolgen.
Het pand heeft door de eeuwen heen verschillende transformaties ondergaan. Er is door de vele eigenaren voortdurend aangebouwd, uitgebouwd en bijgebouwd. Zo is het ‘achterste’ pand in 1889 tegen het ‘voorste’ aangebouwd. Hiermee ontstond toen ook het huidige restaurantgedeelte met de schilderijen die in 1890 door Johan Coenraad Brakensiek speciaal voor dit vertrek zijn geschilderd. Tien jaar later werd de kenmerkende veranda tegen de gevel aan gezet. Deze veranda is in 1967 tijdens een grootschalige renovatie compleet vervangen. In de negentiger jaren is de veranda dicht gemaakt met raampanelen waardoor hij als serre het hele jaar door gebruikt kon worden. Vandaag de dag zijn in deze serre nog de eeuwenoude stoep van klinkers te zien waarover de eerste veranda oorspronkelijk werd gebouwd.
Paardenburg heeft door de eeuwen heen hoogtij en armoe gekend. De ene uitbater werd er schathemel rijk, de ander ging er failliet. De kaart heeft bestaan uit poepie chique Franse haute cuisine tot een eenvoudige menu met bitterbalen en spare ribs. Wat in al die jaren gebleven is, is het gebouw, de Amstel, de vergaderingen, de diners, de naam en de bekendheid.
begin van de 21e eeuw is het restaurant uitgebreid op landelijke tv gekomen in de zesdelige serie ‘de Engel & Het Paard’ waarin Herman den Blijker het overnam en compleet verbouwde. Na twee jaar is het door hem van de hand gedaan aan de toenmalige HME groep met Ron Blaauw als culinair directeur.
Paardenburg nu
Na een stevige verbouwing is Paardenburg begin 2019 heropend door de nieuwe eigenaar Gijs Numan. Met een Parijse serre, een imposante bar en het terugbrengen van de schilderijen in de originele J.C. Braakensiekzaal is Paardenburg weer klaar voor de toekomst . De keuken is klassiek Frans met topkwaliteit brasseriegerechten. Ons team is hecht en gepassioneerd en gaat iedere dag voor het beste. De wijnkaart en kelder zijn, met de grote hoeveelheid klassiekers uit vele topjaren, één van de meest uitgebreidste van Nederland.