Geschiedenis

Geschiedenis van Paardenburg

Het is 1647 als de boerderij uit 1594 wordt geamoveerd en de eerste opstallen in de zo genaamde “Buurt Over Ouderkerk” hier aan de Amstel worden gebouwd. In 1693 worden deze gekocht door Pieter Meffert die er de naam Paardenburg aan verbindt. Door de opkomst van modern transport met schip en paard door de rivier, mikt hij op de functie van uitspanning. Een schot in de roos, zo blijkt. In 1702 is hij in staat dit huidige pand te laten bouwen en geeft het de officiële functie “Herberg”. Het is het begin van de rijke geschiedenis van één van Nederlands beroemdste restaurants. Vergaderen, afmeren, parkeren, dineren… het bestaat hier al eeuwen. 

Naast forenzen was Paardenburg tevens een populaire plek voor notabelen en het plaatselijke verenigingsleven. Het bestuur van Middelpolder vergaderde hier midden 1800 regelmatig. Niet verwonderlijk aangezien één van de bestuursleden eigenaar was van het pand dat hij in 1846 kocht voor f. 3800,-. We weten ook dat de Hollandsche Maatschappij van Landbouw hier in 1855 vergaderden voor een totaalbedrag van 5,- gulden. 5 jaar later organiseerde deze Maatschappij hier op de Amstelzijde een harddraverij met een feestelijke afsluiting in Paardenburg. Het werd een jaarlijks terugkerend event waarbij er later zelfs traditiegetrouw werd afgesloten met vuurwerk. Paardenburg diende in die tijd ook als toneel voor politieke onrust bij ambtelijke vergaderingen die binnen plaatsvonden. Buiten verzamelde zich dan tegenstanders uit protest tegen bijvoorbeeld een annexatie van het grondgebied van Ouderkerk.  

Rondom Paardenburg anno nu is er veel geïnvesteerd in parkeermogelijkheden voor de grote getalen gasten maar in aktes van 1801 zijn deze faciliteiten ook al aan de orde. Hieruit blijkt dat het naastgelegen, huidige restaurant India Port, het koetshuis met paardenstallen was waar 18 paarden konden worden gestald. Tevens lag er een stuk land 2,5 hectare waar men hun paard kon parkeren. Waar men tegenwoordig de auto op slot klikt en kan gaan eten, moesten de paarden vroeger worden verzorgd met eten en drinken en de stallen dagelijks worden uitgemest.   

Het pand heeft door de eeuwen heen verschillende transformaties ondergaan. Zo kwam er een kenmerkende veranda in 1898 die in vervolgens werd vernieuwd in 1924. Later in 1967 is deze opnieuw vervangen waarbij het een serre werd.  Vandaag de dag is in deze serre nog de eeuwenoude stoep van klinkers te zien waarover de eerste veranda in 1898 werd gebouwd.  

Paardenburg heeft vele eigenaren gekend en is voor de meest uiteenlopende bedragen van de hand gegaan. Door de eeuwen heen heeft het hoogtij en armoe gezien. De ene uitbater werd er schathemel rijk, de ander ging er failliet. De kaart heeft bestaan uit Franse haute cuisine tot spare ribs. Het was het toneel voor Herman den Blijker die hier zijn TV-carrière begon met Engel & Het Paard.   

Wat door de eeuwen heen gebleven is, is het gebouw, de Amstel, de vergaderingen, de diners, de naam, de bekendheid. 

Paardenburg nu

Na een stevige verbouwing is Paardenburg begin 2019 heropend door de nieuwe eigenaar Gijs Numan. Met een Parijse serre, een intieme bar en de originele J.C. Braakensiekzaal met een dikke knipoog naar het staartje van de Gouden Eeuw, waarin Paardenburg werd gesticht. De keuken is klassiek Frans met topkwaliteit brasseriegerechten, bereid door professionals. Ons team is hecht en gepassioneerd en gaat iedere dag voor het beste. De wijnkaart sluit naadloos aan bij de menukaart met zijn vele Franse klassiekers in alle prijsklassen. Maar ook nieuwe wereldwijnen willen wij u niet onthouden en zijn ruim vertegenwoordigd. 

paardenburg-brasserie